La vigència del llegat

El llegat de Victor Papanek segueix vigent, és indubtable. Ho veiem quan reflexionem sobre les conseqüències de l’actual societat de consum, que ell va anticipar d’una forma gairebé messiànica, en termes d’impacte de les activitats productives dels humans en el medi natural del nostre planeta. I més concretament quan ens fixem en el que aquesta societat pren manllevat del medi en forma de materials i com els retorna acompanyats d’una penyora: el rastre de contaminació i de recursos malbaratats.

I és precisament quan parla de la limitació dels recursos naturals que ell fa servir l’expressió “nau espacial Terra”, que il·lustra cruament en quina posició es troba la humanitat respecte el cosmos: un petit artefacte amb recursos limitats que es desplaça per l’espai amb futur incert.

El disseny i l’Agenda 2030 de Nacions Unides

He recuperat el personatge arran de la darrera visita al Museu del Disseny de Barcelona, per veure la exposició “Victor Papanek: la política del disseny”. És una oportunitat per no oblidar que el disseny és una activitat clau en el procés de creació de nous productes i serveis, per l’enorme responsabilitat que té el dissenyador per projectar amb visió de conjunt i pensant en les conseqüències que les seves accions tenen en el futur immediat, en l’àmbit social i també natural.

Pensem si no en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides pel desenvolupament sostenible i la implicació dels responsables de disseny per fer-lo realitat amb la iniciativa The Oslo Manifesto. Com deia ell mateix: “dissenyar és massa difícil perquè pugui fer-ho una sola persona, cal que ho faci un equip”. I és que coordinar correctament les activitats de disseny resulta més necessari que mai per acomplir aquest objectiu i fer-ho amb èxit.

Referències

Vegeu el web de la Fundació Papanek a https://papanek.org/

Trobareu una breu biografia a la Viquipèdia https://ca.wikipedia.org/wiki/Victor_Papanek, una mica més extensa si llegiu l’entrada en anglès https://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Papanek.

Vegeu també el llibre publicat el 1971 “Disseny per al món real” (“Design for the Real World: Human Ecology and Social Change”).

Agenda 2030 de les Naciona Unides: https://www.un.org/sustainabledevelopment/

The Oslo Manifesto: http://oslomanifesto.org/